Laden…
  • Achter iedere traan van verdriet, schuilt een glimlach van herinnering

Emotionele steun

Naast alle praktische zaken die er geregeld moeten worden, zult u ook moeten leren omgaan met het gevoel dat uw wereld op zijn kop staat na het verlies van een dierbare. U zult te maken kunnen krijgen met heftige emoties, lichamelijke klachten, gedachten waar u mee om moet leren gaan, veranderend gedrag en ook met andere relaties met uw directe omgeving: Dit is een heel normaal proces. Maar wel een moeilijk proces, zeker als  u naast uw eigen rouw ook te maken heeft met kinderen die rouwen om het verlies van een ouder. Het kan steunend zijn om daarover te praten en te lezen. Als u daarvoor niet teveel op uw omgeving wilt of kunt leunen, kunnen wij u adviseren over instanties die u verder kunnen helpen.

Asbestemming

Na de crematie blijft de as van de overledene over. De wet verplicht het crematorium om de as een maand te bewaren. In die maand kunt u rustig nadenken over wat u wilt dat er met de as gebeurt: bewaren of verstrooien. Beide opties bieden talloze mogelijkheden. Wij informeren u daar graag over.

Bewaren
Er zijn vele mogelijkheden om de as van uw dierbare te bewaren. De as kunt u in een urn thuis bewaren. Bij vele crematoria vindt u een urnenmuur of urnentuin waar u de as een plek kunt geven. U kunt de urn ook laten bijzetten in een graf van een andere overledene, bijvoorbeeld een eerder overleden familielid. Tevens kunt u de as laten verwerken in een sieraad of kunstwerk. Nabestaanden kunnen de as verdelen over meerdere bestemmingen; op die manier is het mogelijk om meerdere nabestaanden te laten beschikken over de as.

Verstrooien
Naast verstrooiing op de speciaal hiervoor bestemde velden van het crematoriumterrein zijn er tal van andere mogelijkheden voor verstrooiing, bijvoorbeeld op een plek die voor de overledene bijzonder was of waar u zelf graag komt. Het is ook mogelijk de as op zee te verstrooien. U kunt hierbij aanwezig zijn of de verstrooiing in stilte laten plaatsvinden.

Grafsteen

Enige tijd na de begrafenis kunnen de nabestaanden zich oriënteren op de keuze van een grafmonument. Grafstenen of gedenktekens zijn er in alle soorten en maten. Er zijn veel verschillende mogelijkheden in soort, kleur, materiaalkeuze, afmetingen en prijs. Van natuursteen, brons en glas tot een combinatie van materialen. Een graf- of gedenksteen is heel persoonlijk. Het kan zijn dat een begraafplaats eigen regels heeft voor grafstenen.

De steenhouwer is door zijn ervaring op de hoogte van alle regels en kan u daardoor goed adviseren. Ons advies is oriënteer u, maar overweeg zeker om naar een gecertificeerde grafsteenspecialist te gaan.

Tijdelijke grafmarkering
Voor de keuze van een grafmonument kunnen de nabestaanden rustig de tijd nemen. Het duurt enige tijd voor de steen klaar is en op het graf geplaatst kan worden. In de tussentijd zorgen wij voor een tijdelijke grafmarkering, zodat het graf herkenbaar is.

Email : uitvaartverzorging@metkarin.nl
24/7 bereikbaar 06 39 78 34 16