Corona en de gevolgen voor de uitvaart

Corona en de gevolgen voor de uitvaart

Als gevolg van de coronacrisis zijn er richtlijnen opgesteld hoe een uitvaart georganiseerd moet worden.

De uitvaart zal zeer sober zijn. De uitvaartplechtigheden en condoleancebezoeken mogen uit niet meer dan 30 personen bestaan.

Wie die 30 gasten zijn, beslissen de nabestaanden. Alle afscheidsdiensten vinden plaats in de aula. Gezinskamers en huiskamers zijn tot nader order gesloten.

Rouwbezoeken zijn alleen mogelijk in besloten kring. Er worden maximaal 6 personen tegelijk in de ruimte toegestaan, op uitnodiging van de nabestaanden. Gebruik van 24-uurskamers is helaas niet mogelijk.

Alle deelnemers wordt verzocht minimaal 1,5 afstand van elkaar te houden.

Aanvullende regels

  • Er worden geen condoleancemappen neergelegd/gebruikt
  • Verzorging van een overledene vindt uitsluitend plaats op een uitvaartcentrum en zonder aanwezigheid van familie.
  • Familie mag na de plechtigheid niet meer mee naar de ovenruimte.
  • Er wordt geen horeca aangeboden bij afscheidsdiensten en rouwbezoeken. Ook geen koffie, thee of water.

Het RIVM heeft een aantal maatregelen genomen om het virus in te dammen. Zo wordt geadviseerd regelmatig goed uw handen te wassen, te niezen in de binnenkant van uw elleboog, papieren zakdoekjes te gebruiken en geen handen te schudden.

Vraag mensen in de rouwkaart om niet naar uitvaart te komen wanneer ze hoesten, snotterig, verkouden zijn of koorts hebben of geef aan dat ze zich niet bezwaard hoeven te voelen als ze niet aanwezig zullen zijn.

Gezondheidsklachten (hoesten, kortademigheid, verkoudheid of koorts) kunnen voortekenen zijn dat iemand besmet is met het coronavirus. In lijn met de richtlijnen van de overheid vragen wij deze mensen met klem om thuis te blijven en op een andere manier medeleven te tonen met de nabestaanden.

Vooral voor oudere is een uitvaart een verhoogd risico. Steeds vaker zien we dat ouderen afzeggen voor de uitvaart, een verstandige keuze omdat vooral zij een groot risico lopen. We moeten dit respecteren, hoe lastig dit ook is. Besef dat het voor hen ook een zeer lastige keuze is.

Geen handen schudden

In heel Nederland wordt het schudden van handen momenteel afgeraden. Maar tijdens een condoleance is dit juist een gebruikelijke manier om medeleven aan de nabestaanden te tonen. Dit advies heeft daarom direct tot gevolg dat het aan te raden is tijdelijk een andere manier van medeleven te tonen. Er wordt dwingend verzocht om afstand te houden. Ook een knik met het hoofd, de hand op het hart leggen of een uitgesproken condoleance in woord zijn natuurlijk mogelijk.

Livestreaming

Het is daarnaast ook mogelijk om een bijeenkomst te livestreamen. Een aantal crematoria zijn uitgerust met een livestream-installatie zodat de bijeenkomst via internet kan worden gevolgd. Het is onder andere mogelijk bij crematorium Bouwens in Uithoorn en bij alle uitvaartcentra van Dela.

Je kan de uitvaartplechtigheid ook in zijn geheel laten opnemen op video. Op die manier kan je de plechtigheid houden in een klein gezelschap en de opname daarna delen met een grotere groep. Je kan de opname bijvoorbeeld via je eigen sociale media delen. 

Wat kan je als nabestaande doen?

Het overlijden van een dierbare is een heftige gebeurtenis. Door de emoties rond een uitvaart en het vaak zichtbare verdriet bij de nabestaanden, kan het zijn dat bezoekers zich toch verplicht voelen het advies van het RIVM te negeren. Wij adviseren daarom om vooraf te melden aan bezoekers dat zij zich niet bezwaard hoeven te voelen wanneer er geen handen worden gegeven. Dit kan door middel van een mededeling van de uitvaartleider op de afscheidsplechtigheid of door dit te vermelden op de rouwkaart.

De geldende voorschriften en maatregelen kunnen per dag aangepast worden. Houdt u daarom ook zelf goed de adviezen van het RIVM in de gaten. Indien er striktere maatregelen bijkomen die van toepassing zijn op andere onderdelen van de uitvaart, zullen wij u uiteraard ook via deze weg informeren.

Email : uitvaartverzorging@metkarin.nl
Scroll naar top