Wat te doen als iemand overlijdt
Uw naaste overlijdt, dat willen we allemaal zoveel mogelijk vooruitschuiven. Overlijden van uw geliefde man/vrouw, vader/moeder, opa/oma of iemand anders in familie- of vriendenomgeving of anderszins. En toch, het is onlosmakelijk verbonden aan het geboren worden, we overlijden allemaal een keer. Met een ernstige ziekte houdt u sterk rekening dat iemand gaat overlijden en soms wordt iemand zo plotseling uit het leven gerukt. Het brengt zoveel verdriet en gevoel dat u niet weet wat u overkomt.
Wat moet u doen / regelen bij overlijden
Belangrijk is dat de overledene geschouwd moet worden.
U belt 112 of dienstdoende arts. Als de overledene in het ziekenhuis is overleden dan zal vaak de behandelende arts de overledene schouwen.
U kunt mij bellen om het overlijden te melden. Ik zal u dan vragen gaan stellen om te weten hoe de situatie is. Als uw dierbare in het ziekenhuis of verzorgingshuis is overleden, dan is het beter dat u spoedig contact met ons opneemt. De eerste paar uur moeten er een aantal zaken geregeld worden, dit kunnen wij dan in goed overleg met u uitvoeren. Dit voorkomt dat er zaken geregeld gaan worden door het ziekenhuis, waar u wellicht niet van op de hoogte bent.
Maar vanaf het moment dat de (schouw)arts u de A & B papieren heeft gegeven of bij de instantie heeft achtergelaten, kan …met Karin Uitvaartverzorging pas gaan handelen. Dan mogen wij de overledene gaan vervoeren en verzorgen.
Waarom dan pas
Totdat de schouwarts is geweest mag er niets met de overledene gebeuren, omdat de schouwarts moet bepalen of de overledene een natuurlijke of niet natuurlijke dood is gestorven. Er zou altijd sprake kunnen zijn van “verdachte omstandigheden” waaronder iemand is overleden.
In de Wet op Lijkbeschouwing staat dat geacht wordt dat de schouwarts zo snel mogelijk aanwezig is. Dat is een breed begrip. De ene schouwarts vindt dat binnen 2 uur zo snel mogelijk is. De andere vindt binnen 12 uur zo snel mogelijk. In verpleeginstanties wordt vaak ’s morgens om of na 8 uur geschouwd.
A & B papieren zijn belangrijk voor aangifte doen van overlijden. Het is niet de bedoeling dat deze enveloppen door u geopend worden. Met deze 2 enveloppen wordt verlof verkregen voor cremeren of begraven. Ook de akte van overlijden wordt daarmee afgegeven. Deze heeft u nodig voor een aantal instanties.
Wat staat er in de A&B verklaringen
- De A-verklaring bevat gegevens van de arts en de overledene. De schouwarts verklaart daarmee dat het overlijden een natuurlijke oorzaak heeft. En de schouwarts verklaart ook de overledene persoonlijk te hebben geschouwd.
- De B-verklaring is bestemd voor het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Deze bevat ook gegevens van de overledene zoals geslacht en geboorte- en overlijdensdatum en tijd. Echter zonder vermelding van de namen van de overledene. Daarnaast wordt de doodsoorzaak (natuurlijk of niet-natuurlijke) en de mogelijke ziektegeschiedenis van de overledenen vermeld.
Nb. De arts mag, bij het schouwen van een minderjarige, niet langer de A-verklaring afgeven zonder overleg met de gemeentelijk lijkschouwer.
Welke gegevens worden aan u gevraagd?
Zodra u mij belt zal ik u een aantal vragen stellen. Wellicht vindt u het prettig om vooraf deze vragen te weten. U kunt dan zoveel mogelijk gegevens verzamelen. Het is geen probleem als u niet gelijk alles paraat heeft.
- Voor- en achternaam van overledene?
- Adres en woonplaats?
- Waar heeft het overlijden plaatsgevonden?
- Wie heb ik aan de lijn? En wat is de relatie tot de overledene?
- Telefoonnummer van de contactpersoon?
- Waar wordt verwacht de uitvaart te bespreken?
- Tijdstip van het gesprek om de uitvaart te bespreken?
- Naam van degene die daar woont en relatie tot de overledene?
- Waar is de overledene: Naam instelling, adres, plaats en telefoonnr.
- Is er al besloten of de overledene thuis opgebaard wordt of elders?
- Waar moet overledene naar toe gebracht worden: Naam instelling, adres, plaats en telefoonnr.
- Is schouwarts geweest?
- Zij de A&B papieren afgegeven aan u of bij de instantie?
- Zijn er verzekeringen. Zo ja, waar? En wat voor verzekeringen zijn het?
- Zo nodig kleding klaarleggen.
Schroom niet als u een vermoeden heeft dat er geen of weinig budget is voor de uitvaart. Wij zullen daar zoveel als mogelijk is rekening mee houden. En misschien wilt u eens kijken naar onze budget-uitvaart.( zie ook kosten van een uitvaart)
Stel u heeft een verzekering bij Dela, Yarden of Monuta lopen en u wilt niet door de mensen van deze instantie geholpen worden, dan is het geen probleem dat u mij belt.Ik ga met de instantie bellen om te horen welk bedrag er vrijkomt om de uitvaart te regelen.
Goed geschreven, met een duidelijke puntenlijst!